- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Stema comunei Băcani, județul Vaslui
Stema comunei Băcani se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp roșu, se află un cerb argintiu alergând spre dreapta.În partea inferioară, în câmp albastru, se află un pește auriu care înoată spre dreapta. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate:
Cerbul argintiu reprezintă bogăția faunei din zonă. Peștele auriu face referire atât la cele trei pâraie, Simila, Ibana și Bogdana, care se revarsă în râul Bârlad, cât și la bogăția piscicolă a acestora. Cele două elemente (cerbul și peștele) amintesc de blazonul familiei boierilor Pălădești. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 749 din 18 august 2020).
Stema comunei Găgești, județul Vaslui
Stema comunei Găgești se compune, conform anexei nr. 1, dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp roșu, se află o fascie undată de aur. În partea inferioară, în câmp de argint, se află un vas de lut, tip ulcior, cu o singură toartă, spre dreapta. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate:
Fascia undată de aur face referire la râul Elan, care străbate comuna. Aurul face referire la posibila etimologie a numelui râului, de la slavul „ila“ = lut, argilă, deci Elanul = Lotusul. Vasul de lut face trimitere la descoperirile arheologice descoperite pe teritoriul localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 131 din 19 februarie 2019).
Stema comunei Laza, județul Vaslui
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Laza se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint cu trei pești negri, spre dreapta. În partea superioară, în câmp albastru, se află un ciorchine de strugure de aur. În partea inferioară, în câmp verde, se află o roată simplă din argint cu zece spițe. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate:
Brâul undat reprezintă râul Racova și fauna din lacul de acumulare de pe acesta. Peștii evocă una dintre ocupațiile locuitorilor din zonă, pescuitul. Ciorchinele de strugure face trimitere la o altă ocupație importantă a locuitorilor, viticultura. Roata simbolizează o îndeletnicire tradițională, respectiv meșteșugul confecționării roților de lemn. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 528 din 16 iulie 2015).
Stema comunei Muntenii de Jos, județul Vaslui
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Muntenii de Jos se compune dintr-un scut triunghiular roșu cu marginile rotunjite, tăiat de un pod din piatră argintiu. În partea superioară se află două spade de aur încrucișate, iar în vârful scutului se află o cruce dominând o semilună, ambele de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate:
Podul din piatră simbolizează bătălia de la „Podul Înalt”, din 10 ianuarie 1475, dusă de Ștefan cel Mare împotriva turcilor. Crucea de aur dominând semiluna reprezintă victoria creștinătății contra păgânătății. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 688 din 11 noiembrie 2013).