FILIALA JUDEȚEANĂ VASLUI
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Lipovăț

Comună membră ACoR din 11.12.2016

Prin HCL nr. 36 din 11.12.2016 comuna Lipovăț a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Satele Ursoaia, Bleșca, Albina au făcut parte din comuna Armăşoaia între anii 1904 – 1930. În perioada 1930 – 1949 au format împreună cu Iezerelul și Buscata, comuna Ursoaia, după care se vor alipi comunei Ivănești, în anul 1951.
În perioada în care a avut statutul de comună, rivalitatea politică a avut ca protagoniști două familii de bază, de fapt cei mai înstăriți locuitori, „Covrig” și „Stroie”. Alegătorii erau chemați să voteze „covrigul” sau „stupul”. De fapt schimbarea de primari se făcea cu foarte mare ușurință și la perioade foarte scurte de timp. „Primari pentru o zi” cum își amintește subiectul anchetat Constantin Tofănel.
În anul 1969 locuitorii: Ghe. Stroie, Ghe. Nechita, Ioan Grosu vorbeau despre întemeierea comunei, despre primul primar „Gheorghe Covrig”, de numele căruia se leagă construirea primului local al primăriei și înființarea cursului primar.

Comuna Lipovăț este situată aproximativ în mijlocul județului Vaslui, la o distanță de circa 12 km de orașul de reședința. Se mărginește la nord cu comuna Laza, la nord-est cu orașul Vaslui, la est cu comuna Munteni de Jos și comuna Deleni, la sud cu comuna Bogdănești și comuna Bogdănița, iar la vest cu comuna Bogdana.
Comuna Lipovăț are în componența sa, pe lângă satul de reședință, următoarele sate:

  • Corbu;
  • Căpușneni;
  • Chițoc;
  • Fundul Văii.

Ca suprafață, comuna se întinde pe 7140 ha, din care 560 ha intravilan și 6580 ha extravilan și cu o populație de 4426 locuitori. Din punct de vedere educațional comuna Lipovăț dispune de 6 școli și 5 grădinițe toate la standarde înalte.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Valerian HRISCU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: comuna-lipovat.ro
 E-mail: primarialipovat@yahoo.co.uk
 Telefon: +40 235 345 740