FILIALA JUDEȚEANĂ VASLUI
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Tăcuta

Comună membră ACoR din 27.12.2005

Prin HCL nr. 32 din 27.12.2005 comuna Tăcuta a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

La extrema de nord a județului Vaslui, la 40 km depărtare de municipiul-reședință și la 8 km de târgul Codăești, se află situată comuna Tăcuta.
Ea se compune din satele:
• Tăcuta,
• Mircești,
• Dumasca,
• Protopopești,
• Focsasca,
• Cujba,
• Sofieni, totalizând o suprafață de 6063 hectare, pe care trăiesc 3507 locuitori.

La nord, comuna Tăcuta se învecinează cu satul Poiana cu Cetate din comuna Grajduri, județul Iași:
• la sud cu satul Rediu Galian din comuna Codăești județul Vaslui,
• la vest cu satul Tufeștii de Sus, comuna Scânteia județul Iași și cu satul Emil Racoviță (Suranești), din comuna Dănești județul Vaslui
• la est cu comuna Dobrovăț județul Iași.
Așezarea comunei Tăcuta este străjuită la nord de coama dealului Bordea, acoperita de pădurea Barnova, din care se desfac doua coline importante: culmea dealului Tufești, cu pădurea Ionașcu ce se prelungește cu dealurile Suranești, Ciomag și Goian, formându-i hotarul dinspre nord-vest si sud-vest cu o lungime de 12 km si culmea dealului Protopopești-Cujba, ce se proiectează dincolo de pădurea Calina și Siliștea, in continuare cu Negarusul, ce trece pe la sud-vest de Movila Scitului, unindu-se cu dealul Budei, culmea Dumbrăviței ce se pierde in valea Cuțignei din șesul Rediului Galian, formează hotarul spre nord- est.
Întreaga așezare a comunei Tăcuta se încadrează în regiunea dealurilor și a colinelor estice ale podișului central moldovenesc, dintre Siret si Prut, având coordonatele geografice de 46 grade 54 minute 1secunda latitudine nordică și 27 grade 41 minute 16 secunde longitudine estică.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Tăcuta, județul Vaslui

Descrierea stemei:
Stema comunei Tăcuta se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În șef, în câmp roșu, se află o cruce cu un șarpe încolăcit de argint, iar în stânga și în dreapta acesteia se află câte o stea cu cinci raze de argint. În partea inferioară, în câmp argintiu, ieșind din talpa scutului, se află trei coline verzi din care iese un copac verde. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Crucea cu șarpele și cele două stele reprezintă sigiliul familiei Sturza, familie ale cărei destine sunt strâns legate de această localitate, în perioada anilor 1824-1882, de când datează și conacul Sturza. Copacul reprezintă pădurea ce înconjoară localitatea, evocând pădurile seculare din domeniul Coroanei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Florin IONEL

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: primariatacuta.ro
 E-mail: primariatacuta@yahoo.com
 Telefon: +40 235 349 164